Anvelope iarna sau anvelope all season?

Toti soferii stiu ca atunci cand vine iarna, este obligatorie schimbarea anvelopelor cu unele de iarna. Motivul este simplu: sunt mult mai sigure, se comporta foarte bine pe zapada si sunt cat se poate de rezistente.
Pe langa anvelopele de iarna insa, in perioada rece poti opta si pentru anvelope all season. Diferentele intre cele 2 sunt majore. Desi anvelopele all season suntrecomandate pentru toate perioadele si pot genera economii substantiale la achizitie, nu ofera aceleasi beneficii ca un set de anvelope iarna.
Iata, asadar, o comparatie intre anvelopele de iarna si anvelopele all season.



Anvelope iarna


Sunt anvelopele care ofera cele mai bune performante pe zapada, noroi, gheata si polei. Sunt construite dintr-un cauciuc care isi pastreaza supletea chiar si la temperaturi scazute sub 7 grade Celsius. Desi sunt ideale pe timp de iarna, nu sunt recomandate vara deoarece devin foarte moi si se uzeaza foarte repede. Anvelopele de iarna sunt folosite in zonele unde temperaturile scad sub 7 grade Celsius. Le vei recunoaste dupa marcajul lateral M+S si alpin, care garanteaza ca anvelopele pe care le achizitionezi sunt anvelopele de care ai nevoie.
Desi din punct de vedere legal pot fi folosite vara, este total nerecomandat sa se faca acest lucru.

Anvelope All season


Sunt anvelope care pot fi folosite pe parcursul intregului an, insa nu sunt la fel de performante ca si anvelopele de iarna sau de vara in cele 2 anotimpuri. Notatia sub care pot fi gasite este M+S, asadar, lipseste notatia Alpin. Unele anvelope all season prezinta si notatia All season, insa nu este un lucru obligatoriu. De asemenea, pot prezenta diverse simboluri ale anotimpurilor.
Cea mai buna definitie pentru anvelopele all season este aceea de compromis. Acestea sunt un compromis intre anvelopele de vara si cele de iarna si desi ofera aderenta satisfacatoare pe zapada si rezistenta destul de buna pe timp de vara, nu sunt extrem de performante.
Compusii folositi pentru realizarea acestor anvelope sunt intermediari si sunt inferiori celor folositi pentru anvelopele dedicate unui anumit anotimp.
Un alt dezavantaj al anvelopelor all season este faptul ca sunt mai scumpe decat cele de iarna. Este adevarat, daca sunt calculate si anvelopele de vara, vei descoperi ca este mai ieftin sa achizitionezi anvelope all season, insa in timp, vei realiza ca acestea se uzeaza mult mai usor decat doua randuri de anvelope.
Asadar, daca ai de ales intre anvelope iarna si anvelope all season, cea mai buna varianta este sa optezi pentru anvelopele de iarna.