Cand trebuie sa schimbi anvelopele si cun trebuie ele ingrijite?

 Anvelopele sunt unul dintre cele mai importante elemente pe care le are masina. Practic, reprezinta incaltamintea masinii si pot oferi siguranta sau nesiguranta, in functie de modul in care sunt ingrijite si de frecventa cu care sunt schimbate. Cum stam intr-o zona cu anotimpuri, in care o perioada a anului este foarte racoroasa si o perioada este foarte calda, este esential sa avem doua randuri de anvelope pe care sa le folosim si sa le schimbam ori de cate ori este nevoie.
Atunci cand temperatura de afara este ridicata, trebuie sa folosim anvelope vara, in timp ce atunci cand temperatura este una foarte joasa, este esential sa folosim anvelope iarna.

Cand trebuie sa schimbi anvelopele?


Ori de cate ori circul cu masina si folosesti acceleratia, frana sau schimbarea de directie, anvelopele intra in actiune si se uzeaza datorita contactului cu suprafata de contact. Atunci cand devin mult prea uzate, anvelopele nu mai sunt sigure, putand sa genereze o multime de probleme si chiar sa explodeze. Astfel, este indicat ca acestea sa fie schimbate, pentru a nu fi asumat niciun risc.
Este indicat ca anvelopa sa fie schimbata in momentul in care adancimea santurilor de pe suprafata de rulare devin mai mici de 1.6 mm. Anvelopele cu santuri mai mici sunt foarte periculoase in conditii de umiditate, deoarece santurile au rolul de a elimina apa, in lipsa lor, aceasta ramanand sub anvelopa.
In aceste conditii, franarea este extrem de slaba iar directia nu mai poate fi controlata asa cum trebuie. Pentru a descoperi care este nivelul de uzura al unei anvelope, este bine sa mergi intr-o vulcanizare, unde se foloseste un instrument special pentru acest lucru.
De asemenea, anvelopele trebuie sa fie schimbate in momentul in care apare o uzura neuniforma pe suprafata de rulare, deoarece un pneu cu o astfel de uzura este dezechilibrat si prezinta o problema de siguranta.
De regula, daca uzura este una normala, este recomandat ca anvelopele sa fie schimbata o data la 10.000 de km.
Daca descoperi galme pe anvelope este un alt motiv sa consideri schimbarea lor. Acestea sunt foarte periculoase si apar atunci cand exista un soc datorat trecerii cu viteza mare prin gropi sau peste borduri.

Raportat la timp, este util ca anvelopele sa nu fie folosite mai mult de 6 ani, deoarece in acest timp proprietatile lor se pierd iar capacitatea de franare scade extrem de mult. Chiar daca o anvelopa moderna are o garantie de pana la 10 ani, nu astepta sa i se incheie garantia si schimba-le cat mai des.