Semnificatia notatiilor de pe anvelope

Atunci cand vrei sa cumperi niste anvelope, trebuie in primul rand sa stii ceea ce cumperi. De regula, toate anvelopele au anumite notatii, care iti dau informatii despre foarte multe criterii in functie de care trebuie sa le alegi. Spre exemplu, vei descoperi notatii precum Anvelope 205/55 r16. Ce inseamna si ce trebuie sa intelegi de aici. Aceste notatii nu sunt singulare insa, existand si altele, pe care trebuie sa stii sa le citesti.

Ce reprezinta toate aceste notatii?


Fiecare grup de cifre si litere pe care le gasesti pe partea laterala a anvelopei are o anumita semnificatie. Cea mai importanta notatie este cea care seamana cu aceasta: Anvelope 205/55 r16. Acesta reprezinta dimensiunile anvelopei.
Primul grup de cifre reprezinta latimea in mm, in cazul nostru, 205 mm, al doilea reprezinta raportul dintre latime si inaltime iar al treilea numar se refera la dimensiunea inelului interior al anvelopei.
Latimea anvelopei se masoara intre cei doi pereti laterali ai sai. In ceea ce priveste raportul de aspect, numarul 55 reprezinta faptul ca inaltimea profilului anvelopei este 55% din latimea ei. Cu cat acest raport este mai mic, cu atat anvelopa este mai lata in raport cu inaltimea. De regula, performanta ridicata se descopera la anvelopele care au un raport mai mic.
Exista si alte notatii pe care le poti gasi pe anvelope. Spre exemplu, daca descoperi o sageata indreptata in sensul de rotatie a anvelopei, inseamna ca ai indicatii despre modul in care trebuie sa fie montata anvelopa pe janta.
Notatia TWI, care vine de la Tread wear indicator, ofera informatii despre gradul de uzura pe care il are anvelopa. Acesasta notatie apare in mai multe locuri de pe anvelopa.
In cazul in care intalnesti notatia XL, inseamna ca anvelopa pe care o achizitionezi are o rezistenta ceva mai mare decat anvelopele obisnuite. De multe ori poti sa intalnesti si notatia eXtra Load, care inseamna acelasi lucru.
M+S sau M/S se refera la conditiile in care poate sa circule anvelopa. In acest caz, inseamna ca poate sa circule cu usurinta pe noroi si pe zapada. Daca notatia este insotita de un fulg de zapada intr-un triunghi sau de trei fulgi de zapada, atunci inseamna ca pneurile sunt destinate 100% anotimpului rece si ca se pot folosi doar atunci cand temperatura exterioara este de sub 7 grade Celsius.
Astfel, data viitoare cand achizitionezi anvelope, vei sti cu exactitate ce trebuie sa cumperi si de ce.